Betere bescherming gevelmozaïek

mozaiek Thales foto Bond Heemschut
foto Bond Heemschut

Wie ooit bij Thales in de kantine zijn middagboterham heeft opgegeten, weet van het bestaan van een mozaiel van 15 bij 2 meter. Een kunstwerk van Hans Morselt, dat door het personeel aan Thales is aangeboden. Thales sloopt de oude kantine. Inclusief het kunstwerk, een typisch voorbeeld van de wederopbouwkunst. Raadslid Leo Janssen schreef op 4 juni 2015 hierover een brief aan B&W.

Ondanks inspanningen van B&W uit de pot monumentenzorg en financiële bijdragen van andere partners is het niet gelukt het mozaïek te demonteren en elders te herplaatsen. Dat is het zoveelste verlies van historisch en industrieel erfgoed in Hengelo.

Het goede nieuws is dat er in de toekomst bij sloopplannen een grotere kans is op behoud van gevelmozaïeken uit de vorige eeuw. Er komt een voorstel voor een nieuwe gemeentelijke subsidieregeling. En de monumentencommissie wil deze typische kunst beter in kaart brengen, ook met het oog op de Maand van de Wederopbouw in september.

Het college van B&W geeft dit als antwoord op de brief van Leo Janssen. Kort na het schrijven van deze brief stapte Leo Janssen, samen met het gehele bestuur uit ProHengelo. Daar heeft Tubantia uitgebreid verslag van gedaan. Tegen deze achtergrond valt op, dat in het artikel over het antwoord van B&W ProHengelo de credits van dit initiatief krijgt. Binnen ProHengelo is het Leo Janssen, die de kartrekker is voor het behoud van gemeentelijke monumenten als het Badhuis, de Ariënsschool, de Hofstede MTS en de Hijsch. En zeker voor het behoud van het gevelmozaïek, dat Leo als oud-medewerker van Holland Signaal Apparaten, het latere Thales, tijdens het eten van zijn middagboterham in de kantine heeft kunnen bewonderen.

Hengelo-Lokaal, de nieuwe politieke partij, en Leo Janssen als eenmansfractie van Lokaal-Hengelo na zijn breuk met ProHengelo, blijven zich onvermoeibaar inzetten voor het historisch en industrieel erfgoed van Hengelo. Wie respect heeft voor het verleden van Hengelo, kan op Lokaal-Hengelo rekenen!

Klik op de artikelen in Tubantia van 23 juli 2015 en 12 mei 2015.

Lees ook de brief, die Leo Janssen aan het college van B&W schreef: Vragen over behoud kunstwerk Thales 4-6-2015

Sloop mozaiek Thales  tubantia 23-7-2015mozaiek thales tubantia 12 05 2015

Written By
More from Redactie

Minder hulp = lastige boodschap

Vanaf 2015 gaat de toekenning van noodzakelijke huishoudelijk hulp via de WMO door...
Read More