De binnenstad, wie biedt er meer dan € 6 miljoen?

Afgelopen maandagavond, op de dag van de arbeid, 1 mei, was er weer Hengeloos Peil. Het te bespreken thema, was toepasselijk en goed gekozen, ‘vitale binnenstad’. Of ander gezegd het wordt tijd voor échte aanpak. De wethouder Marcel Elferink (CDA) wilde de toehoorders nog wel overtuigen dat er onder zijn bewind veel gebeurd was in de binnenstad, maar op vraag van de interviewer  wat zijn wapenfeiten waren, bleek zijn (enige) wapenfeit die hij kon benoemen, het vrijmaken van geld voor de herinrichting van de Enschedesestraat. Dat was de oogst van drie jaar in het college zitten, je zou er bijna medelijden mee krijgen als het feit niet zo triest was. Met de eventuele blunders of doordrukken van wat inwoners van Hengelo niet hebben gewild, is hij, en het huidige college, drukker geweest. We denken daarbij aan het Stadskantoor, Warmtenet en zeker ook de inname van grijze container door niet nagekomen afspraken. Een echte visie voor de binnenstad ontbreekt.

Marktplein zou een speerpunt moeten zijn!

Andere sprekers waren o.a. belanghebbenden zoals een Makelaar, een Projectontwikkelaar, Harry Rupert van Woningstichting Welbions, Nienke Goossen van Tri Motion die omwonen als belangrijke stap ziet op weg naar een vitale binnenstad en natuurlijk (daar is ie weer) ook oud-voorzitter Henk Dassen van Stichting Centrummanagement Hengelo die, als belanghebbende, nu een stichting in het leven wil roepen voor een mooiere centrum. Tja wie wil dat niet? Met rode bestrating, interessante gebouwen van een QR-code  voorzien of het waterorgel vanuit het FBK naar het Bataafse Kamp  verplaatsen kom je er daar zeker niet mee. Wat Lokaal-Hengelo betreft moet de leegstand een halt worden toegeroepen en als eerste het Marktplein grondig worden aangepakt en krijgt horeca, terrassen en evenementen op en rondom het plein een functie. Als het aan dit college ligt zal dat niet gaan gebeuren en houden we een grijs, kaal en ongezellig plein in het hart van Hengelo. We horen nu al wat de belangrijkste reden is, “de gemeenteraad heeft in 1985 een besluit genomen geen horeca …. etc.etc.” Niet zoeken naar mogelijkheden maar naar belemmeringen.

10 Jaar niets gedaan door de politiek

Wethouder Elferink heeft drie jaar de tijd gehad om de leegstand aan te pakken en meer bezoekers naar het centrum te krijgen en dat is totaal mislukt en ook voor het Marktplein bestaan nog geen concrete plannen. In het Hengeloos peil kwam verder naar voren dat het 10 jaar oude rapport ‘Hengelo, we zitten op goud‘, waar al diverse verbeteringen werden voorgesteld, weer uit de kast wordt gehaald. We zijn benieuwd wat dit gaat opbrengen. Ook de politiek is zich al aan het roeren en de collegepartij het CDA kondigde al eerder aan dat zij de komende jaren € 6 miljoen in de binnenstad wil gaan steken. Bij de kadernota 2018-2022 zou men met voorstellen gaan komen. Erg bijzonder, omdat hetzelfde CDA zich de afgelopen periode meer druk heeft gemaakt met het tot stand komen van het door de inwoners van Hengelo niet gewilde Stadskantoor van totaal zo’n € 40 miljoen en Warmtenet waar circa € 20 miljoen moet worden afgeschreven, maar de binnenstad geheel links heeft laten liggen. De rekening van de gemaakte extra kosten wordt nu betaald door de inwoners van Hengelo en waar de € 6 miljoen voor de binnenstad vandaan moet komen en waar ze dan voor gebruikt gaan worden, is ook nog geheel onduidelijk. Daar waar zelfs Almelo flink investeert in de binnenstad en Enschede dat al op tijd heeft gedaan, blijven we in Hengelo met de puinhopen van de afgelopen 10 jaar zitten. In plaats van “we zitten op goud” is het “we zitten op de blaren” geworden.

Show me the money

Wat betreft de extra miljoenen die het CDA in wil zetten voor de binnenstad denken wij dat dit wel eens het thema voor de komende discussie over de kadernota 2018-2022 kan gaan worden. In 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen en wat is dan mooier om allerlei beloftes te gaan doen die na de verkiezingen hoogstwaarschijnlijk toch zo weer de prullenbak in gaan, we houden er misschien alleen nog een paar extra beren op de markt aan over. Het credo zal dan ook gaan worden, wie biedt er meer dan de € 6 miljoen? Wij zijn benieuwd en houden u op de hoogte!

Weer een opinie stuk van de redactie van Lokaal-Hengelo.

Meer info via: info@lokaal-hengelo.nl

Written By
More from Redactie

De Hengelose woekercontainer

Hengelo –  Leo Janssen, LokaalHengelo en Ben van Veen, Lid van Veen...
Read More