Locomotief 1201 terug naar Hengelo?

Locomotief 1201Locomotief 1201, de eerste van de 1200 serie, staat vanaf 1998 werkloos naast de rails. In 1952 was dit de eerste elektrische locomotief, die door Heemaf Hengelo samen met Werkspoor is gebouwd. De Stichting Klassieke Lokomotieven zoekt een nieuwe stallingsplaats voor deze volledig gerestaureerde loc. Waar kan dat beter dan in Hengelo? Raadslid Leo Janssen heeft hierover schriftelijk vragen gesteld aan het College van B&W.

Wie de historie van Hengelo in zijn hart draagt, is nog lang niet hersteld van de laatste kater: de sloop van het Hijsch-gebouw. Ook het echec van alle inspanningen voor de terugkeer van de Hotlo, de megagrote scheepsmotor, zijn nog niet verteerd. Er is niets meer over van deze krachtige monumenten van het rijke verleden van de metaalindustrie van Hengelo. De industrie, die Hengelo van dorp naar stad liet groeien. De tak van industrie, die dankzij de vele innovaties van de afgelopen twintig jaar, de bakermat vormt van de high-tech bedrijven, die Hengelo als vestigingsplaats kozen. En dat blijft de basis voor de toekomstige economische ontwikkeling van Hengelo.

plattegrond historisch Hengelo resizedVeel mensen in Hengelo beseffen onvoldoende, hoe belangrijk het is dat Hengelo zich ook in de toekomst blijft profileren als metaalstad. Daar hoort een in het oog springend monument bij, dat niet alleen in woorden, maar ook in het beeld en in het hart van de Hengelose inwoners wordt gedragen.

Wat is een betere plaats voor Lokomotief 1201 dan bij het station in Hengelo? En wat kan in samenwerking met partners als o.a. het ROC, techniekmuseum het Heim en andere metaal-georiënteerde organisaties worden gedaan om dit werkelijkheid te laten worden?

Lokaal-Hengelo ondersteunt deze kans op een prominent Hengelo’s historisch monument van harte en wil dit bij B&W onder de aandacht brengen.Vragen over locomotief 1201 eyecatcher voor Hengelo 23-7-2015

Leo Janssen hoopt op een positief antwoord van het college van B&W.

Lees het bericht over Lokomotief 1201 in Tubantia van 22 juli 2015.

Locomotief 1201 zwartwit Tubantia 22-07-2015

Written By
More from Redactie

Vragen over communicatie inzake wegafsluitingen

Afgelopen weken zijn er diverse werkzaamheden aan wegen in Hengelo, dit heeft...
Read More

1 Comment

 • De 1201 IS niet alleen een eyecatcher; brain-scratcher as well !!!
  Hier schuilt zoveel meer achter: van Marshall hulp naar USlicenties afgestaan aan NL – o.a. H’lose – bedrijven, tot algehele betrouwbaar_ en tevredenheid bij NS personeel en haar klanten.
  Op en top product met een bewezen oer-degelijkheid waar hedendaags materieel niet eens in de schaduw v.d. 1200 serie kan staan.
  .
  Dus iets voor alhier? Jazeker; mits 100+% beschermd tegen gajes.
  In het buitenland kan dit ook; mot hier ook kunnen.

Comments are closed.