LokaalHengelo: ‘College toont knap staaltje Hengeler Weend’

Hengelo –  LokaalHengelo raadslid Ben van Veen gaat bij de komende raadsvergadering aan het college tekst en uitleg vragen over het persbericht ‘ Actieplan Binnenstad voorbeeldproject voor Europese steden’.  Van Veen heeft het lezen van het persbericht als ‘ meer dan surrealistisch’  ervaren en noemt het persbericht een ‘knap staaltje Hengeler Weend dat de nodige vragen oproept ’.

Aanpakken

LokaalHengelo vindt het vreemd dat het college inspiratie ophaalt. ‘De schop moet in de grond, er moet wat gebeuren. Dit college heeft genoeg tijd verspild met het opdoen van inspiratie en plannen maken. Het is tijd om aan te pakken’ aldus Van Veen.  LokaalHengelo kan er met de pet niet bij kan dat de gemeente zijn tijd verdoet met opmerkelijke uitstapjes en tijd steekt in samenwerking met steden in Spanje, Frankrijk, Kroatië, Roemenië, Italië en Hongarije: ‘Het is niet duidelijk om welke steden het gaat, welke relatie Hengelo met die steden heeft en wat de toegevoegde waarde van deelname aan het project Retaillink is’.

De nieuwe kleren van de keizer

LokaalHengelo vraagt zich ook af waarom het ophalen van ideeën en inspiratie – als dat dan toch zo nodig moet – in het buitenland moet gebeuren. “Kan dat niet gewoon in en bij andere Nederlandse gemeenten (dichter bij huis) opgehaald worden?” vraagt Van Veen zich af: ‘ Nu zijn er vertegenwoordigers van de gemeente op kosten van de Hengelose belastingbetaler 2 dagen naar Italië afgereisd om daar goede sier te maken met een dossier en plannen waar het college het bij uitstek op heeft laten afweten. Zo naast de schoenen lopen deed zelfs de keizer die in het sprookje van Hans Christian Andersen nieuwe kleren kreeg niet.

Met de billen bloot

Het college moet van LokaalHengelo daarom net als de keizer uit het sprookje met de billen bloot. ‘We willen weten hoeveel ambtenaren of door de gemeente ingehuurde en betaalde adviseurs naar Italië zijn afgereisd en wat dat heeft gekost en opgeleverd’. Maar de belangrijkste vraag is volgens Van Veen toch wel hoe het college de luchtfietserij en zelfoverschatting die van het persbericht uitgaat, aan de Hengelose inwoners uitlegt: ‘ We vragen ons oprecht af of het college de aanhoudende kritiek van inwoners, politiek en media over de binnenstad in de afgelopen jaren gemist heeft en ook over het proces rond de ontwerpen voor het binnen stadsplein en het actieplan zelf was er genoeg te doen’.

Vragen die we bij de aanstaande raadsvergadering gaan stellen staan hieronder:

 Vragen

  1. Is het college daadwerkelijk van mening dat de Hengelose aanpak van de binnenstad getypeerd moet worden als een voorbeeldproject in vergelijking tot andere Europese steden?
  2. Om welke steden gaat het precies? En is de situatie alsmede de aanpak van die situatie in die steden zo mogelijk nog erbarmelijker dan die in Hengelo? Ligt daar misschien de potentiele verklaring voor de duiding                       ” voorbeeldproject”?
  3. Wat is de aard, inhoud en status van de relatie met de bevriende buitenlandse steden? Laat die zich bijvoorbeeld vergelijken met bijvoorbeeld de stedenbandrelatie zoals Hengelo die met de Tsjechische stad Pilsen heeft, of dient die bezien te worden in de vorm van onze gemeentelijke relatie met Emsdetten?
  4. Wie zijn er naar namens Hengelo naar Italië afgereisd? Zijn dit ambtenaren in dienst van de gemeente Hengelo dan wel door de gemeente ingehuurde en betaalde adviseurs, of bestuurders van de gemeente Hengelo? En zo ja, om hoeveel ambtenaren/adviseur/bestuurders gaat het?
  5. Wat kost het opmerkelijke uitstapje naar Italië de Hengelose belastingbetaler en wat is überhaupt – gezien technologische middelen als video-conferences en virtual reality – de toegevoegde waarde en noodzaak van het uitstapje?
Written By
More from redactie

Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering Lokaal-Hengelo

Op donderdag 31 maart 2016, zal de kiesvereniging Lokaal-Hengelo haar jaarlijkse algemene...
Read More

1 Comment

  • Uitstekende vragen hoor.Ze hebben er natuurlijk geen antwoorden op en zullen gaan proberen zaken te verzwijgen. Leren ze dan nooit iets?

Comments are closed.