Neveneffecten van omgekeerd inzamelen

Voor ik een aantal neveneffecten van het omgekeerd inzamelen met u deel, wil ik eerst even een misverstand uit de wereld helpen. Uit de reacties op mijn vorige publicatie (theezakjesverhaal) bleek mij, dat een aantal mensen uit mijn verhaal de conclusie trokken, dat ik het gebruik ven losse thee bepleit. Dit is absoluut niet de bedoeling, iedereen mag wat mij betreft gerust theezakjes gebruiken, doe ik zelf ook en na gebruik gaan ze gewoon bij het restafval. Wat mij betreft: vrijheid van meningsuiting en vrijheid van theezetten!!

Nu naar waar ik het met u over wil hebben:  Er is in de gemeenteraad al vaker door LokaalHengelo gesignaleerd, dat sinds het omgekeerd inzamelen van start is gegaan de verloedering van de stad is toegenomen. Bij veel afvalinzamelplaatsen is het een rommeltje. Toen ik op zondagochtend een vergeten boodschapje ging doen zag ik een wagen van Twente Milieu rijden en daar ben ik maar een eindje achteraan gereden. De wagen bezocht zo te zien systematisch de afvalinzamelplaatsen en had bij elke plek behoorlijk wat naast de containers geplaatst afval te laden. Dit is een ontwikkeling, die volstrekt voorspelbaar was: Als de gemeente  de burgers besteelt van z’n grijze afvalcontainer en een volstrekt nutteloos en overbodig afvalbeleid gaat invoeren, het ”omgekeerd inzamelen”, dan is dit geen vragen om burgerlijke ongehoorzaamheid, maar smeken om burgerlijke ongehoorzaamheid. Als je dan door de vele protesten uit de bevolking als alternatief de inwoners de keus geeft om toch de grijze container te mogen houden en deze vervolgens peperduur wordt, dan neemt de onvrede alleen maar meer toe.

Een paar weken geleden kwam ik nog een ander neveneffect tegen, toen ik een collega ondernemer tegen kwam: “Hoi Roel, hoe gaat ie”? “Prima René, en hoe gaat het met jou, ben je je grijze container al kwijt”?   “Ja, al een paar weken geleden weggehaald”.  “ Dus je loopt nu ook met zo’n lullig zakje naar zo’n overbodige restafvalcontainer”? “Ha, ha, ik ben gekke Henkie niet, ik heb een KvK inschrijving op mijn huisadres, dus ik heb leverancier Remondis een rolcontainertje laten plaatsen en dus heb ik geen huishoudelijk afval meer, maar bedrijfsafval. En ik ben niks duurder uit dan wanneer ik de grijze woekercontainer zou houden. Kosten zijn nu voor de zaak en BTW aftrekbaar, dus ze bekijken het maar bij de gemeente ha, ha, ha”.

Ik heb na dit gesprek met René eens verder gekeken en het blijkt, dat er steeds meer ondernemers uit onvrede met het gemeentelijke afvalbeleid kiezen voor deze oplossing. Nu ben ik zelf ondernemer en ik zou deze truc ook kunnen toepassen, maar voorlopig hou ik gewoon de (onredelijke) woekercontainer en betaal ik met veel tegenzin de hoge kosten. Als echter de afhaalfrequentie van 1 x per 8 weken praktische problemen oplevert, dan zal ik mij nog eens gaan beraden, maar zover is het nog niet.

Eerst maar eens de verkiezingen afwachten. Ik blijf hopen, dat de zittende partijen, vooral vanwege dit afvalbeleid een flinke afstraffing krijgen. Het is aan de inwoners van Hengelo. Mijn tip is in ieder geval: stem op de enige partij, die tegen het omgekeerd inzamelen is vóór de grijze container en nascheiden…..LokaalHengelo, Lijst 11.

M.v.g. Roel Jaarsma

 

Written By
More from Redactie

De grijze Otto verdwijnt, maar is dat erg?

De grijze container, in de volksmond Otto genoemd, gaat verdwijnen in 2017...
Read More

1 Comment

Comments are closed.