Rommelt Hengelo met thuiszorg?

Thuishulp-stofzuigen_klein-vierkantOuderenorganisatie ANBO telt wel 78 gemeenten, waar het niet goed is gegaan met het toekennen van noodzakelijke huishoudelijke hulp. Raadslid Leo Janssen wil van B&W weten of Hengelo één van die gemeenten is.

Vanaf januari 2015 regelt de gemeente via de wet WMO de thuiszorg voor ouderen en andere mensen, die dat niet meer zelf kunnen. Dit gebeurde voorheen via de AWBZ. Tegelijk met de invoering van de wet WMO is een forse bezuiniging op de thuiszorg doorgevoerd. Er is alleen thuiszorg voor het schoonhouden van de woonvertrekken. Dus alleen woonkamer, badkamer en keuken blijven schoon ‘op het oog’. Wel onder, maar niet op de kast. Wel de vensterbank, niet de ramen.

thuiszorg 1De toekenning van noodzakelijke zorg moet zorgvuldig gebeuren door middel van een gesprek aan huis. En mensen moeten de mogelijkheid hebben om te melden, als ze zich niet kunnen redden met de toegekende uren hulp. En dan is er nog het 10-minutenspelletje van sommige thuiszorginstellingen, die per toegekend uur maar 50 minuten zorg leveren. Deze thuiszorghulp kan op deze manier in één dagdeel twee adressen doen.

Wat gebeurt dan met de ramen, de strijk, de boodschappen, de zolderkamer? Dat moet familie en andere mantelzorgers dan maar oppakken. En als die er niet zijn of ver weg wonen? Of al heel vaak bijspringen, naar de dokter of samen dingen doen als wapen tegen de eenzaamheid van veel ouderen?

Het gevolg daarvan valt te raden. Wie hulp nodig heeft, vraagt die juist niet aan de vertrouwde mantelzorgers, die al zoveel doen. Dus staat de buur van 84 op een wankel trapje buiten het raam te zemen. Of valt een andere buur met de fiets, omdat de te zware boodschappentas tussen de spaken komt. Of heeft iemand geen eten in huis, als hij te ziek is om naar de winkel te gaan.  En in bijna 100% van de woningen hoopt het stof zich op, op alle plaatsen die niet ‘op het oog’ zijn.

Sinds kort kunnen mensen met thuiszorghulp dienstenbonnen aanvragen voor de wegbezuinigde zorg tegen €5,00 per uur. Ook als je het als mantelzorger niet meer trekt, kun je dit regelen. Op zich is dit beter dan helemaal niets. Maar het is wel wrang, dat je eerst te horen krijgt dat je in 2015 zowat de helft aan thuiszorg krijgt en de rest maar moet zien te redden. Of inkopen, als dat financieel mogelijk is. En een half jaar later wordt de soep toch wat minder heet gegeten dan dat hij in januari is opgediend. Tenminste voor de mensen, die net iets meer dan AOW hebben. Want anders kan de dienstenbon er ook niet af……….

ramen lappenMensen, die hulp nodig hebben, zijn zo de boksbal van de nieuwe WMO-wet. Dit zijn de mensen die na de tweede wereldoorlog keihard gewerkt hebben voor de welvaart in Nederland. Deze mensen gun je een veilige oude dag in een schoon huis! Deze mensen hebben hun trots en zelfrespect. Ze vragen geen hulp, als hen die eerst gekort is.

Lokaal-Hengelo wil graag van u horen, als u slechte ervaringen heeft met de toegekende uren thuiszorg. Voor uzelf, of voor mensen, die u na aan het hart staan. Geef hieronder uw reactie. Of schrijf een mail aan Leo Janssen (l.janssen@hengelo.nl) als u dat prettiger vindt. Uw reactie zal alleen anoniem worden verwerkt.

Lokaal-Hengelo wacht met spanning op de antwoorden van B&W.

Lees de berichten in Tubantia van 6 juli 2015 en 8 juli 2015. Lees ook het bericht in Tubantia op 15 juli 2015.

 

Thuiszorg rommeltje 8-07-2015dienstenbon Tubantia 6-07-2015Thuiszorg Tubantia 15-7-2015

Written By
More from redactie

Kadernota “geen speelruimte”

De komende raadsvergadering staat de “kadernota spelen” op de agenda. De nieuwe...
Read More