Tijd voor een gekozen burgemeester in Hengelo

 

Het is geen geheim dat de huidige burgemeester van Hengelo, Sander Schelberg, graag herbenoemd wil worden en nog eens zes jaar lang de scepter over onze stad wil zwaaien. Al geruime tijd is via de media zijn charmeoffensief zichtbaar. Voorlopig is zijn openlijke liefdesverklaring van afgelopen zaterdag in de TC Tubantia het meest recente hoogtepunt van zijn campagne. Wij als LokaalHengelo zijn echter niet onder de indruk van de herhaalde avances van Schelberg. Onze fractievoorzitter Leo Janssen maar ook Ben van Veen van de fractie Lid van Veen en tevens lid van LokaalHengelo maken er geen geheim van de herbenoeming van Schelberg niet te zien zitten: ‘Zij vinden net als 71% van de Nederlanders dat burgers zelf moeten bepalen wie hun burgemeester wordt’. De (her)benoeming van de burgemeester verloopt via een zogenaamde vertrouwenscommissie en die commissie is de ultieme achterkamertjespolitiek’ en daar zit hem nu juist de kneep. 

Vertrouwenscommissie
De vertrouwenscommissie wordt in Nederland, en dus ook in Hengelo, samengesteld uit vertegenwoordigers van verschillende gemeenteraadsfracties afkomstige raadsleden. Onze fractievoorzitter en ook Ben Van Veen werden aanvankelijk voor een plaats in deze commissie gepasseerd. U kunt wel raden waarom. Berichtgeving in de TCTubantia bracht de Griffier er na overleg met de voorzitter van de vertrouwenscommissie Egbert Alkema (raadslid/fractievoorzitter ChristenUnie) toe om de procedure te herzien en alle raadsleden in de gelegenheid te stellen om zich als kandidaat voor de vertrouwenscommissie te melden. Een formaliteit want onze fractievoorzitter werd vakkundig door zijn ‘collega-raadsleden’ bij de stemming in de Gemeenteraad buitenspel gezet. Voor onze fractievoorzitter was dat het faillissement van de vertrouwenscommissie, maar al te rouwig waren hij en zijn collega Ben van Veen niet. ‘LokaalHengelo gaat het daar niet om. LokaalHengelo wil een open en transparante procesgang en die staat het huidige systeem – waar het instellen van, – en werken met een vertrouwenscommissie inherent aan is – in de weg’. 

Landelijk

In de afgelopen maanden waren verschillende burgemeestersbenoemingen uitgebreid in het nieuws. De benoeming van 2e Kamerlid Marcouch als burgemeester van Arnhem, maar ook het lekken van informatie door een raadslid rond de benoeming van de nieuwe burgemeester van Den Bosch. ’Lekken uit de vertrouwenscommissie hoort niet en is ook nog eens verboden, maar eigenlijk is het de wereld op z’n kop. Het is volstrekt legitiem dat er ruimte is voor verantwoording en LokaalHengelo is van mening dat het niet meer dan logisch is dat burgers mogen weten welke kandidaten zijn afgewezen, en wat daarvan de reden is? Hoe kunnen inwoners van Hengelo nu zeker weten of Schelberg de beste kandidaat is voor Hengelo als alles in het geheim en in de achterkamertjes zich afspeelt? Voor LokaalHengelo hebben de inwoners van Hengelo recht op volstrekte openheid want dat geeft ook duidelijkheid en acceptatie.

Baantjescarrousel en kroonjuweel

LokaalHengelo is tegen de baantjescarrousel want onze stad verdient alleen de allerbeste burgemeesterskandidaat en het zou aan Hengeloërs en niet aan een klein clubje mensen dat in achterkamertjes vergadert moeten zijn om te bepalen wie dat is’. LokaalHengelo zegt gooi de procedure open want daar wordt Hengelo beter van! Het kabinet heeft besloten om de weg voor de gekozen burgemeester vrij te maken. ‘Het wordt hoog tijd dat de democratisering van de burgemeestersbenoeming weer ter hand wordt genomen’. Tempo is daarbij geboden en ook mogelijk. ‘Als dit het kabinet het referendum snel kan afschaffen, wat wij een slechte zaak vinden, dan moet een dergelijk tempo ook mogelijk zijn om de weg vrij te maken voor dit afgestofte en opgepoetste andere kroonjuweel, – lang leve de gekozen burgemeester – ’

Bericht RTV Oost: https://amp.rtvoost.nl/article.aspx?nid=282797&__twitter_impression=true

Written By
More from redactie

In Memoriam Gerry Satink-Schoondermark

Onlangs is ons zeer gewaardeerde lid Gerry Satink-Schoondermark overleden. Het nieuws van...
Read More

1 Comment

  • Opnieuw goed bezig Lokaal Hengelo. Die burgemeester Schelberg moet weg en wel zo snel mogelijk.

Comments are closed.