Twee carnavalsverenigingen tijdelijk onderdak

6497_licht radiotv  hengelo
Weidemennekes foto rtvhengelo

Op 31 augustus moesten de wagenbouwers van Altijd Dorst en de Weidemennekes uit de tijdelijke loods aan de Langelermaatweg. Raadslid Leo Janssen van Lokaal-Hengelo stelde hierover al op 10 juli 2015 schriftelijke vragen aan B&W. Op 27 augustus schreef hij een brandbrief aan B&W, omdat  er nog geen antwoord was. Een paar dagen later kregen Altijd Dorst en De Weidemennekes te horen, dat ze nog tot 1 maart 2016 in de loods mogen blijven. Maar De Windbuul’n en De Deurtrappers hebben nog steeds geen bouwloods.

Nu de R in de maand is, jeuken de handen van de wagenbouwers. Want Carnaval 2016, rondom zondag 7 februari, moet de mooiste praalwagen helemaal klaar. Wat het dit jaar gaat worden blijft een goed bewaard geheim. Zo’n ding bouw je niet in een weekend, dat kost maanden. De wagenbouwers steken daar enorm veel tijd in!

Niet iedere Hengeloër heeft wat met carnaval. De een bridget, de ander zingt of danst, breit of haakt en de carnavalsverenigingen bouwen wagens en maken kleding en maskers voor loopgroepen. Deze verschillen maken het verenigingsleven in Hengelo kleurrijk en dat is goed voor ons. Er valt wat te kiezen als je aansluiting zoekt bij een club of vereniging.

Ambtenaren en raadsleden van gemeente Hengelo hebben het vaak over ‘binden en verbinden’ in sociale context. Dat is precies wat in al die verenigingen gebeurt! Jong en oud en mensen met verschillende achtergrond zijn samen actief met hun hobby. Dat is de reden waarom Lokaal-Hengelo verenigingen in de politiek wil ondersteunen.

De wagenbouwers hebben gemeente Hengelo gevraagd of er ergens een lapje grond ligt, waar ze een permanente loods op kunnen bouwen. Wethouder Lukas Schoonhoven van o.a. cultuur ziet geen oplossing voor onderdak van de carnavalsverenigingen. Volgens wethouder Lukas Schoonhoven (o.a. Cultuur) heeft de gemeente geen geld, braakliggende gronden en loodsen in haar beheer die leeg staan. Nu is carnaval geen Cultuur met een hoofdletter C, maar een springlevend onderdeel van ons cultureel erfgoed. Dat neemt niet weg, dat B&W de verenigingen blijft afschepen met tijdelijke bouwplaatsen in hallen die op de nominatie staan om gesloopt te worden.

Raadslid Leo Janssen blijft actief meezoeken naar mogelijkheden voor een permanente bouwloods.

30 km carnavalDe loods aan de Langelermaatweg zou dit najaar worden gesloopt om de Laan Hart van Zuid door te trekken naar het station. Dat wordt dan zeker een half jaar later. Vervelend nieuws voor gebruikers van het vijfkruispunt Industriestraat, Kerkstraat en Esrein. Dit onoverzichtelijke kruispunt is 30 km gebied en niet gemaakt om het verkeer van de Laan Hart van Zuid te verwerken. Misschien dat de carnavalsverenigingen deze keerzijde van het goede nieuws op carnavaleske wijze willen oppakken!

Klik op de artikelen hieronder over de wagenbouwers in Tubantia van 25 en 28 augustus 2015.

Lees ook de twee brieven die Leo Janssen hierover aan B&W stuurde:2015-07-10_Vragen_LH_onderkomen_carnavalsverenigen en 2015-08-27_Aanvullende_vragen_LH_onderkomen_carnavalsverenigen

En lees een eerder bericht over de carnavalsverenigingen op deze website: https://www.lokaal-hengelo.nl/carnavalsclubs-op-straat/

Wordt vervolgd!

Wagenbouwers gered 29-8-2015De tijd dringt voor wagenbouwers 25-8-2015

Written By
More from Redactie

Toch geen vliegas in zoutholtes!

AkzoNobel stopt met de proef om vliegas van Twence op te slaan...
Read More