De vertrouwenscommissie is failliet

Vandaag in de krant een artikel over de vertrouwenscommissie voor de herbenoeming van de huidige burgemeester. Het is de gevestigde partijen, via TCTubantia, weer gelukt om zowel Leo Janssen als ook Ben van Veen proberen te framen.

Termen als “geweerd in de commissie” en andere oude koeien uit de sloot komen in het artikel in TCTubantia voor. Dit keer wel wederhoor, hoewel we niet te horen krijgen wie van de bestaande partijen er nu aan de pers gelekt heeft.  Nieuws is pas nieuws als er wat te zeuren is en iets of iemand de zwarte piet, als we dat nog mogen zeggen, krijgt.

Aanleiding is het besluit van de bestaande partijen om de procedure voor de herverkiezing van de huidige burgemeester op te starten. Een burgemeester wordt gekozen voor een periode van 6 jaar en kan daarna herkozen worden. Een vertrouwenscommissie bestaande uit fractievoorzitters van bestaande partijen nemen dan zitting in de commissie waarbij geheimhouding gevraagd wordt. Zij beoordelen het functioneren van de burgemeester en doen een aanbeveling aan de Commissaris van de Koning Ank Bijleveld (CDA). Vervolgens vindt de benoeming plaats.

De procedure van de benoeming van de vertrouwenscommissie is niet vertrouwelijk dus we kunnen we gewoon over praten, en daar houden we binnen LokaalHengelo wel van. We vinden dat het niet vanzelfsprekend is dat een burgemeester herkozen wordt, ook al is dat na een beoordeling. Het beperkt de keuze en voorkomt dat we de beste kandidaat krijgen voor deze post. Niet dat we iets tegen of voor deze burgemeester hebben maar we zijn voor een gekozen burgemeester. Dat zou deze burgemeester kunnen zijn of een andere goede kandidaat. Om een goede keuze te maken moet je eerst de doelstellingen voor de komende jaren vaststellen waarna je op zoek kunt naar de beste kandidaat voor Hengelo.

Tot slot willen we verwijzen naar een prachtig artikel van Douwe Jan Elsinga (Hoogleraar staatsrecht aan de Rijks Universiteit Groningen) dat hij recentelijk heeft geschreven met de titel “de vertrouwenscommissie is failliet”. Het is een artikel waar we ons volmondig bij aansluiten.  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/opinie/columns/vertrouwenscommissie-is-failliet.9571583.lynkx

Dit is een opiniestuk van de redactie van Lokaal-Hengelo.nl

Geschreven door
More from Redactie

De plucheplakkers en loze verkiezingsbeloftes

Zetelplakken noemde Floor Van Grouw (SP) het, al die afsplitsingen in de...
Lees meer

2 Comments

Comments are closed.